homeprodukceodkazynávštěvní kniha
fotkydopravareceptyhudbaškola
Utopence


Utopenci
Suroviny

špekáčky, voda, ocet, cibule, cukr, sůl, nové koření, pepř, chilli, provensálské koření


Postup

Nejprve rozřízneme polyetylenové přepravně-manipulační balení špekáčků a ty z něj vyjmeme. Je dobré (byť ne nutné) špekáčky oloupat, neboť na nich lpí jakýsi podivný, snad papírový, obal. Jeden každý špekáček nožem nakrojíme, avšak jen tak, aby obě jeho polovičky stále držely u sebe, a do vzniklého zářezu vkládáme proužky či jiné tvary cibule, již jsme si předtím nakrájeli (v množství dostatečně převyšujícím spotřebu do vnitřku špekáčků). Takto upravené špekáčky umístíme do vhodné nádoby, v níž budou později utopenci zrát, a přidáme zbytek nakrájené cibule.

Pokud máme šikovné ruce, stihneme si mezitím uvařit i nálev: Dva díly vody a jeden díl octa (dle požadované kyselosti), lžičku cukru, špetku soli, nové koření, pepř, chilli nebo jinou papriku, provensálské koření a další kořenící ingredience (podle chuti, ale i zde platí, že méně je někdy více), to vše přivedeme na chvíli do varu.

Tímto nálevem bezprostředně zalijeme špekáčky s cibulí v nádobě, již uzavřeme, a protřepáním obsah promícháme.


Nádobu s utopenci necháme nejdříve chladnout asi půl dne při pokojové teplotě, potom ji uložíme do chladna a temna (ku příkladu do chladničky), kde dopřejeme utopencům dostatečně dlouhou dobu na uležení. Optimální doba ke konzumaci je zhruba za 6 a více dnů (zde naopak platí, čím déle, tím lépe, nic se však nemá přehánět).


Utopence podáváme nejlépe s pivem a chlebem, ovšem to už je věc každého, co má rád.


Přeji příjemné chuťové zážitky, a pokud budete spokojeni, můžete se o ně podělit (pokud spokojeni nebudete, tak také).



© 1999–2010 D-VO