homeprodukceodkazynávštěvní kniha
fotkydopravareceptyhudbaškola
Nakládaný hermelín


Hermelín
Suroviny

hermelín (přírodní zrající sýr s bílou plísní na povrchu), cibule, olej, feferonka, jalovec, pepř, sladká paprika, majoránka


Postup

Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, jalovec, pepř, špetku sladké papriky, majoránku a feferonku nebo jinou čerstvou či sterilovanou papričku, všechno koření v množství dle vlastní chuti.

Celé to zalijeme až téměř po okraj rostlinným olejem – nejchutnější je olivový, lze ale samozřejmě použít i obyčejný – sklenici uzavřeme a obsah důkladně promícháme.


Nakládaný hermelín musí správně uzrát, sklenici proto umístíme do chladu a temna. Doporučuji uskladnit v chladničce a občas sklenici protřepat, aby se olej dostal rovnoměrně do všech částí. Optimální doba zrání je zhruba 5 a více dnů, zde ovšem záleží mimo jiné třeba na tom, jak zralý byl hermelín před naložením a jak moc tekoucí hermelín máme rádi.


K nakládanému hermelínu se nejlépe hodí čerstvý chléb a vychlazené pivo.


Budu rád, když mi napíšete, jak vám hermelín podle tohoto receptu chutnal.



© 1999–2010 D-VO